Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Jakość mleka w świetle interakcji pomiędzy systemem udojowym a strzykami krów



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
dr inż. Aleksander Krzyś
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
mleko strzyki system p-t udojowy
Wyniki badań:
Obniżanie podciśnienia systemowego powoduje mniejsze zmiany ciśnienia w strzykach w stosunku do podciśnienia wyższego. Różnice zmian ciśnienia wewnątrz strzyków pomiędzy poszczególnymi wariantami pomiarowymi przekraczały 300%.
Wnioski do praktyki:
Największe zmiany ciśnienia występowały przy strzykach najkrótszych (50 mm) oraz przy najwyższym podciśnieniu roboczym (52 kPa). Otrzymane wyniki świadczą o tym, że przy krótkich strzykach guma strzykowa zdecydowanie słabiej zapobiega wciąganiu strzyków do komory gumy i tym samym w większym stopniu naraża strzyk na ciągły kontakt z podciśnieniem i wydłużanie się strzyka na skutek jego oddziaływania.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie