Wyniki badań:
W roku 2004 kontynuowano doświadczenia, dotyczące zastosowania saletry amonowej i nawozu Entec-26, zawierającego stabilizator formy amonowej, w uprawie pora wczesnego odmiany Roxton F1, pora późnego odmiany Shelton F1 oraz selera korzeniowego odmiany Monarch. Szczególnie dużą jego przydatność potwierdzono przy podzieleniu dawki 150 kg N/ha na część przedwegetacyjną i pogłówną. Nawóz ten przyczynił się do obniżenia w granicach do 60 % zawartości azotanów w porównaniu z nawożeniem saletrą amonową, nie wpłynął natomiast na zawartość suchej masy, cukrów i witaminy C.
Optymalną w uprawie pora późnego okazała się także dawka 150 kg N/ha, zwłaszcza przy jej podzieleniu i użyciu w postaci nawozu Entec-26. Uzyskany przy takim nawożeniu plon handlowy był o 8 % wyższy aniżeli po zastosowaniu takiej samej dawki N w formie saletry amonowej. Analizy chemiczne próbek części jadalnych pora odmiany Shelton F1 dowiodły braku zróżnicowania zawartości suchej masy, cukrów oraz witaminy C, a także azotanów pod wpływem rodzaju zastosowanych nawozów azotowych oraz ich dawek.
Użycie nawozu Entec-26 w takiej formie umożliwiło uzyskanie plonu handlowego korzeni selera o 12 % wyższego niż przy nawożeniu saletrą amonową. Optymalna dawka azotu dla selera wynosiła 225 kg N/ha niezależnie od zastosowanego źródła tego składnika.
Wnioski do praktyki:
Stwierdzono, że w porównaniu z nawożeniem saletrą amonową wyższą skuteczność, wyrażającą się większym plonem ogólnym i handlowym pora wczesnego, a także większą masą jednostkową roślin, wykazał Entec-26.
Entec-26 okazał się skuteczniejszym nawozem także w uprawie selera korzeniowego w porównaniu do powszechnie stosowanej saletry amonowej, pod warunkiem podzielenia całej dawki azotu na część przedwegetacyjną i pogłówną.