Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Wpływ sposobu produkcji rozsady i agrotechniki na plonowanie oraz skład chemiczny wybranych gatunków ziół



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
dr hab. inż. Anita Biesiada
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
rozsada agrotechnika plonowanie p-t zioła
Wyniki badań:
Trzyletnie badania nad sposobem produkcji rozsady jeżówki purpurowej wykazały, że zarówno wielkość doniczki jak i liczba nasion wysiewanych do niej miały istotny wpływ na jakość rozsady w kolejnych latach trwania doświadczenia. Wzrost objętości doniczki z 10,1 do 76,6 cm3 przyczyniał się zarówno do polepszenia jakości rozsady jak i do zwyżki plonu ziela. Rośliny, których rozsadę produkowano w większych doniczkach, wykształcały również więcej cennych dla przetwórstwa zielarskiego pędów kwiatostanowych. Plon ziela jeżówki z obiektów, w których rośliny sadzono gniazdowo, w większym zagęszczeniu: po 2-3 sztuki co 25 cm, krzewiły się słabiej, stąd też plon ziela z poletek obsadzonych gęściej był porównywalny do uzyskanego w obiekcie, w którym rośliny wysadzano pojedynczo
Wnioski do praktyki:
Dwuletnie kompleksowe badania nad sposobem zakładania plantacji pokrzywy zwyczajnej, wykazały przewagę uprawy tej rośliny z rozsady wyprodukowanej w wielodoniczkach, zarówno nad siewem jesiennym nasion bezpośrednio w pole jak i nad sadzeniem rozsady wyprodukowanej na rozsadniku, względnie ukorzenionych sadzonek wegetatywnych. Badania własne wykazały dużą przydatność uprawy jeżówki purpurowej z rozsady produkowanej w wielodoniczkach.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie