Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Przydatność chelatów żelazowych do nawożenia pomidora szklarniowego uprawianego w wełnie mineralnej



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
prof. dr hab. Andrzej Komosa
Autor:
dr inż. Piotr Chohura
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
chelaty pomidor wełna p-t mineralna
Wyniki badań:
Stosowane chelaty żelazowe miały istotny wpływ na zawartość żelaza w liściach pomidora badanych odmian. Najwyższą zawartość żelaza stwierdzono u roślin uprawianych na pożywkach, w których źródłem żelaza były chelaty Librel Fe-DP7 i Top 12. Między tymi chelatami nie stwierdzono istotnych różnic. Niższą natomiast zawartość wykazywały rośliny uprawiane na pożywce zawierającej Pionier Fe 13
Wnioski do praktyki:
Badane chelaty żelaza mają porównywalną przydatność do fertygacji pomidora, a czynnikiem decydującym o wyborze konkretnego preparatu może być jego cena.
Obszary zastosowań:
rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie