Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Optymalizacja nawożenia azotowego w aspekcie skażenia płodów rolnych i wód azotanami



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
prof. dr hab. Zofia Spiak
Rok zakończenia:
2004
Słowa kluczowe:
płody azotowe nawożenie p-t rolne p-t
Wyniki badań:
W ramach realizowanej pracy prowadzone są ścisłe doświadczenia wegetacyjne oraz badania terenowe. W warunkach hali wegetacyjnej uprawiano w dwóch terminach pięć gatunków warzyw (sałata, rzodkiewka, szpinak, buraki ćwikłowe i mieszaninę traw). Analizowane rośliny nawożono azotem przy wzrastających dawkach. Oceniono plonowanie oraz gromadzenia się azotanów w różnych gatunkach roślin. Stwierdzono zróżnicowane plonowanie badanych roślin w zależności od formy i dawki zastosowanego nawozu azotowego.
Wnioski do praktyki:
Zaobserwowano, że w miarę wzrostu dawki azotu plony uprawianych roślin maleją szczególnie na obiektach nawożonych najwyższymi dawkami. Najbardziej plonotwórczo na sałatę, buraki ćwikłowe i szpinak wpływał azotan wapnia, na rzodkiewkę saletra amonowa. Plony mieszanek traw zbierano siedmiokrotnie i stwierdzono obniżenie się ich plonowania w czasie
Obszary zastosowań:
ochrona środowiska rolnictwo i leśnictwo
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Nie