Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania cystatyny z białka jaja



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
dr Agata Sokołowska
Autor:
dr Agnieszka Kubiak
Rok zakończenia:
2007
Słowa kluczowe:
cystatyna noz białko inhibitory
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy nowego, wydajnego sposobu wydzielenia czystej cystatyny z białka jaja lub z preparatu antymikrobiologicznego zawierającego mieszankę inhibitorów proteinaz tiolowych i serynowych oraz lizozymu otrzymanego z białka jaja, polegający na wybiórczej ekstrakcji substancji czynnej przy pomocy alkoholi jednowodorotlenowych, w kwaśnym zakresie pH, a następnie oczyszczaniu inhibitora. Cystatyna jest inhibitorem proteinaz cysteinowych. Może być stosowana w klinicznej terapii inhibitorowej. Jest substancją do produkcji leków antynowotworowych i przeciw paradontozie. Uzyskany preparat może być wykorzystany do celów farmaceutycznych, szczególnie w leczeniu zakażeń bakteryjnych, grzybowych oraz wirusowych, jak również jako konserwant produktów spożywczych. Przeprowadzone badania utrwalania mięsa drobiowego z udziałem preparatu dowiodły wysokiej jego skuteczności.
Wnioski do praktyki:
Cystatyna w czystej postaci może być stosowana w opakowaniach bioaktywnych. Aktualnie realizowane badania potwierdzają jej właściwość antydrobnoustrojową i przydatność w nowej generacji opakowaniach. Najbardziej wysublimowaną możliwością zastosowania cystatyny jest jej wykorzystanie w układzie do pozaustrojowego oczyszczania krwi z patogennych enzymów
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak