Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego i erytrytolu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Anita Rywińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz
Rok zakończenia:
2007
Słowa kluczowe:
cytrynowy erytrytol Yarrowia lipolytica Wratislavia noz kwas K1
Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest sposób jednoczesnego otrzymywania kwasu cytrynowego i erytrytolu /słodzik/ w podłożu produkcyjnym zawierającym glicerol, przy pomocy szczepu drożdży z gatunku Yarrowia lipolytica Wratislavia K1. Szczep Wratislavia K1 różni się od innych drożdży z gatunku Yarrowia lipolytica tym, że nie rośnie w podłożach zawierających octany i tłuszcze roślinne, jako źródło węgla. Rośnie on na zestalonym podłożu YM w postaci gładkich kolonii. Szczep Wratislavia K1 jest zdeponowany w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Sposób według wynalazku w porównaniu ze znanymi sposobami charakteryzuje się jednoczesną produkcją dużych ilości kwasu cytrynowego i erytrytolu. Ponadto dodawanie glicerolu porcjami w czasie procesu biosyntezy, znacznie zwiększa stężenie końcowe kwasu cytrynowego i erytrytolu w płynie pofermentacyjnym oraz znacznie obniża stężenie końcowe produktów ubocznych
Wnioski do praktyki:
Sposób, według wynalazku, w porównaniu ze znanymi sposobami charakteryzuje się znacznie większą szybkością produkcji kwasu cytrynowego i wyższą wydajnością produktu. Glicerolem jest glicerol techniczny .i/lub glicerol odpadowy z produkcji estrów etylowych i metylowych wyższych kwasów tłuszczowych.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak