Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania kwasu cytrynowego



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz
Autor:
dr inż. Anita Rywińska
Autor:
prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Autor:
dr inż. Barbara Żarowska
Autor:
dr inż. Izabela Musiał
Autor:
dr hab. Małgorzata Robak
Rok zakończenia:
2007
Słowa kluczowe:
Wratislavia lipolytica Yarrowia cytrynowy kwas noz 1.31
Wyniki badań:
Sposób, według wynalazku polega na tym, że biosyntezę prowadzi się kulturą szczepu Wratislavia 1.31. Szczep Yarrowia lipolytica Wratislavia 1.31 produkuje kwas cytrynowy z glicerolu technicznego i glicerolu odpadowego z produkcji biodiesla osiągając wysokie stężenie końcowe kwasu cytrynowego w zakresie od 80 do 200 g/l i z wydajnością od 0,6 do 0,75 g/g. Szczep Wratislavia 1.31 jest mutantem szczepu Yarrowia lipolytica A-101. Szczep Wratislavia 1.31 różni się od innych drożdzy z gatunku Yarrowia lipolytica tym, że nie rośnie w podłożach zawierających octany i tłuszcze roślinne. jako źródło węgla. Rośnie on na zestalonym podłożu YM w postaci szorstkich kolonii. Szczep Wratislavia 1.31 jest zdeponowany w Katedrze Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Wnioski do praktyki:
Sposób, według wynalazku, w porównaniu ze znanymi sposobami charakteryzuje się znacznie większą szybkością produkcji kwasu cytrynowego i wyższą wydajnością produktu. Ponadto dodawanie glicerolu porcjami w czasie procesu biosyntezy, znacznie skraca czas procesu biosyntezy, zwiększa stężenie końcowe kwasu cytrynowego w płynie pofermentacyjnym oraz znacznie obniża stężenie końcowe produktów ubocznych takich jak kwas izocytrynowy i poliole. Jako produkt uboczny pozostaje: 1- 2,5 g/l kwasu izocytrynowego, poniżej 0,5 g/l polioli oraz 10-25 g/l suchej biomasy drożdży.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak