Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób biochemicznej modyfikacji skrobi



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Tomasz Boruczkowski
Autor:
dr inż. Hanna Boruczkowska
Autor:
prof. dr hab. Wacław Leszczyński
Rok zakończenia:
2007
Słowa kluczowe:
skrobia noz enzymy
Wyniki badań:
Dzięki zastosowaniu enzymów reakcje modyfikacji skrobi mogą przebiegać w niższych temperaturach, są wyjątkowo specyficzne i precyzyjne, gdyż enzymy najczęściej działają na konkretne typy wiązań chemicznych, mogą przebiegać w środowisku nietoksycznym i przy udziale nietoksycznych substratów
Wnioski do praktyki:
W wyniku zastosowanej reakcji, według wynalazku uzyskano ester skrobi i kwasu oleinowego. Uzyskany ester charakteryzuje się dużą hydrofobowością i prawdopodobnie może być zastosowany jako surowiec do produkcji tworzyw biodegradowalnych
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak