Wyniki badań:
Opracowane metody przystosowania poekstrakcyjnego odpadu chmielowego dla potrzeb paszowych polegają na usunięciu gorzkich kwasów bądź za pomocą dodatkowej ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi takimi jak: etanol, 1-propanol, 2-propanol i ich mieszanin z pentanem, heksanem i heptanem bądź poprzez ich rozkład za pomocą mikroorganizmów. Ekstrakcja badanymi rozpuszczalnikami prowadzi do zmniejszenia zawartości gorzkich kwasów w wychmielinach poniżej 0,01 %, wymagane Normą Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szczególnie nowatorska jest metoda polegająca na usuwaniu gorzkich kwasów, na drodze ich mikrobiologicznych przekształceń za pomocą kultur grzybów strzępkowych a przede wszystkim drożdży paszowych.
Obie metody pozwalają przekształcić dotychczasowy odpad w produkt o wartości handlowej. Zaletami opracowanych metod jest mała kosztochłonność oraz to, że są mało nasycone w chemikalia, a więc są bezpieczne dla środowiska.
Wnioski do praktyki:
Opracowane metody umożliwiają przekształcenie produktu będącego dotychczas uciążliwym odpadem w pełnowartościowy składnik mieszanek paszowych. Oczekujemy, że tymi metodami detoksykacji wychmielin zainteresują się zakłady produkujące ekstrakt chmielowy, używany w produkcji piwa.