Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Naturalny preparat bakterio- i grzybobójczy do kontaktu z żywnością



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Jacek Leonkiewicz
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
Autor:
prof. dr hab. Maciej Siewiński
Rok zakończenia:
2007
Słowa kluczowe:
owoinhibitor lizozym białk jajo noz owomukoid
Wyniki badań:
Badania przeprowadzone nad zastosowaniem lizozymu i cystatyny jako wypełniaczy w powłokach ochronnych stosowanych w opakowaniu żywności wykazały ich działanie antydrobnoustrojowe. Ponadto, na podstawie wyników badań nad mieszaniną aktywnych składników białka jaja wraz z octanem sodu a także urotropiną, stwierdzono dużą skuteczność antybakteryjną tych związków. W innych badaniach wykazano działania bakteriostatyczne i bakteriobójcze przy zastosowaniu urotropiny oraz urotropiny z octanem sodu
Wnioski do praktyki:
Zasadnicze substancje preparatu z uwagi na ich odzysk z białka jaja oraz ich ostateczna koncentracja w preparacie nie mogą stanowić zagrożenia przy kontakcie z żywnością. Pozostałe substancje będące czynnikami stabilizującymi i synergistycznymi, tj. E262(i) oraz E239 znajdują się na liście dodatków do żywności. Liczne badania prowadzone nad biologicznie aktywnymi substancjami białka jaja, zwłaszcza lizozymem i cystatyną wykazały ich silne działanie bójcze wobec bakterii, pleśni i drożdży. Lizozym jest powszechnie stosowany w przemyśle żywnościowym jako naturalny konserwant, szczególne znaczenie ma rola lizozymu w produkcji serów twardych, dojrzewających.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak