Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 4,2'- dihydroksydihydrochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Rok zakończenia:
2007
Słowa kluczowe:
hydroksylacja flawonoidy dihydroksydihydrochalkon Penicillium chermesinum noz 113
Wyniki badań:
Będący przedmiotem wynalazku 4,2'-dihydroksydihydrochalkon może być stosowany np. w wieloskładnikowych środkach słodzących. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 4,2'-dihydro-ksydihydrochalkonu jako jedynego produktu reakcji z wydajnością 54,7%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnego, z dostępnego, taniego substratu.
Wnioski do praktyki:
Związek ten może znaleźć zastosowanie jako naturalny, niskoenergetyczny środek słodzący zwłaszcza dla diabetyków i dzieci.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak