Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania testolaktonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Anna Szpineter
Autor:
dr hab. inż. Teresa Kołek
Autor:
dr Alina Świzdor
Rok zakończenia:
2007
Słowa kluczowe:
testolakton aromataza adrogeny estrogeny Penicillium noz lilacinum
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania testolaktonu, na drodze mikrobiologicznej. Związek ten jako inhibitor aromatazy, może być wykorzystany w blokowaniu konwersji androgenów do estrogenów. Znany jest proces biotransformacji progesteronu do testolaktonu przy pomocy kultury grzyba Aspergillus oryzae, z wydajnością 37 %. Istota wynalazku polega na tym, że utlenianie substratu, którym jest testosteron o wzorze 1, do laktonu, o wzorze 2, prowadzi się przy pomocy kultury szczepu grzyba z gatunku Penicillium lilacinum . W wyniku postępowania zgodnie z wynalazkiem, wskutek działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba strzępkowego Penicillium lilacinum, następuje utlenienie substratu do laktonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem, przez ekstrakcję chloroformem.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie testolaktonu, jako głównego produktu reakcji, z 95 % wydajnością. Związek ten może znaleźć zastosowanie przy blokowaniu konwersji androgenów do estrogenów.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak