Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Chrupki ziemniaczane



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Agnieszka Kita
Autor:
dr hab. inż. Anna Pęksa
Autor:
dr inż. Artur Gryszkin
Rok zakończenia:
2008
Słowa kluczowe:
grys skrobia chrupki siemie lniane noz kaszka
Wyniki badań:
Istotą wynalazku są chrupki ziemniaczane, których mieszanka wyjściowa zawiera skrobię ziemniaczaną, grys ziemniaczany, kaszkę kukurydzianą, a dodatkiem są wytłoki z siemienia lnianego Zastosowanie wytłoków lnianych o korzystnych cechach funkcjonalnych, do tego typu wyrobów, ze względu na bardzo korzystny skład błonnika i białka lnianego, nie tylko zwiększa ich wartość odżywczą, ale też wywiera korzystny wpływ na cechy organoleptyczne i funkcjonale chrupek.
Wnioski do praktyki:
Otrzymane chrupki charakteryzują się typowym ziemniaczanym smakiem i aromatem, kruchą i delikatną teksturą, a także nieznacznie zmniejszonym stopniem ekspansji, w stosunku do chrupek bez dodatku wytłoków z siemienia lnianego.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak