Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Ekstrudowane chrupki kukurydziane



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Tomasz Zięba
Autor:
dr hab. inż. Agnieszka Kita
Autor:
dr inż. Elżbieta Rytel
Rok zakończenia:
2008
Słowa kluczowe:
kaszka chrupki noz siemie lniane
Wyniki badań:
Istotą wynalazku są ekstrudowane chrupki kukurydziane zawierające kaszkę kukurydzianą z dodatkiem rozdrobnionych wytłoków, uzyskanych w wyniku tłoczenia oleju lnianego na zimno. Zastosowanie wytłoków z siemienia lnianego, uzyskanych jako produkt odpadowy przy produkcji oleju lnianego tłoczonego na zimno, wzbogaciło chrupki w cenny żywieniowo błonnik, białko, lignany, kwas ?-linolenowy oraz witaminy i składniki mineralne. Otrzymane chrupki charakteryzują się typowym kukurydzianym smakiem i zapachem z delikatnie wyczuwalnym aromatem orzechowym.
Wnioski do praktyki:
Produkcja chrupek kukurydzianych typu ?collet? z dodatkiem wytłoków lnianych istotnie polepszyła ich konsystencję i wygląd w porównaniu z chrupkami bez dodatków.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak