Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania erytrytolu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Anita Rywińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Waldemar Rymowicz
Rok zakończenia:
2008
Słowa kluczowe:
lipolytica noz Yarrowia drożdże erytrytol Wratislavia
Wyniki badań:
Sposób według wynalazku, w porównaniu ze znanymi sposobami, charakteryzuje się wysoką wydajnością erytrytolu:(0,4-0,55 g/g) na glicerolu technicznym i glicerolu odpadowym z produkcji biodiesla. Ponadto, dodawanie glicerolu w sposób ciągły, w czasie procesu biosyntezy, znacznie zwiększa stężenie końcowe erytrytolu w płynie pofermentacyjnym. Szczep Yarrowia lipolytica Wratislavia K1 charakteryzuje się również tym, że jest niewrażliwy na wysokie stężenia soli, zawartych w odpadowym glicerolu i produkuje niskie ilości ubocznych produktów, np. mannitolu.
Wnioski do praktyki:
Otrzymywanie erytrytolu, drogą biosyntezy z wykorzystaniem szczepu drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia K1, odbywa się w podłożu produkcyjnym zawierającym glicerol, zwłaszcza glicerol techniczny i/lub glicerol odpadowy z produkcji biopaliw.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak