Wyniki badań:
Zaletą sposobu według wynalazku jest to, że opiera się on na wykorzystaniu materiału ubocznego w postaci osadu, zawierającego w swym składzie głównie albuminę i konalbuminę, w różnych proporcjach ilościowych, otrzymanego w procesie izolacji lizozymu i cystatyny z białka jaja kurzego. Ponadto, jest to tania, prosta i wydajna metoda produkcji peptydów, które mogą znaleźć zastosowanie jako substancje przeciwutleniające w żywności i być alternatywą dla syntetycznych przeciwutleniaczy, które mogą wykazywać ujemny wpływ na zdrowie człowieka.
Wnioski do praktyki:
Hydrolizaty białek żółtka jaja, dzięki między innymi zdolnościom inaktywacji wolnych rodników oraz ochronnemu działaniu w procesach oksydacji kwasu linolowego, z powodzeniem zastosowano jako naturalne przeciwutleniacze w mielonym mięsie, zarówno wołowym, jak i z tuńczyka oraz w produkcji wyrobów cukierniczych, zawierających kwas linolowy