Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania przeciwutleniającego preparatu peptydowego z hydrolizatów białek jaj, zwłaszcza kurzych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. Antoni Polanowski
Autor:
mgr inż. Aleksandra Graszkiewicz
Autor:
dr inż. Monika Żelazko
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2008
Słowa kluczowe:
peptydowy preparat hydroliza noz enzymatyczna białko
Wyniki badań:
Zaletą sposobu według wynalazku jest to, że opiera się on na wykorzystaniu materiału ubocznego w postaci osadu, zawierającego w swym składzie głównie albuminę i konalbuminę, w różnych proporcjach ilościowych, otrzymanego w procesie izolacji lizozymu i cystatyny z białka jaja kurzego. Ponadto, jest to tania, prosta i wydajna metoda produkcji peptydów, które mogą znaleźć zastosowanie jako substancje przeciwutleniające w żywności i być alternatywą dla syntetycznych przeciwutleniaczy, które mogą wykazywać ujemny wpływ na zdrowie człowieka.
Wnioski do praktyki:
Hydrolizaty białek żółtka jaja, dzięki między innymi zdolnościom inaktywacji wolnych rodników oraz ochronnemu działaniu w procesach oksydacji kwasu linolowego, z powodzeniem zastosowano jako naturalne przeciwutleniacze w mielonym mięsie, zarówno wołowym, jak i z tuńczyka oraz w produkcji wyrobów cukierniczych, zawierających kwas linolowy
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak