Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wydzielenia fosfolipidów otrzymywanych z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Anna Chojancka
Autor:
dr inż. Witold Gładkowski
Autor:
dr Bartłomiej Pisarski
Autor:
mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia:
2008
Słowa kluczowe:
fosfolipidy noz żółtko liofilizacja
Wyniki badań:
Zaletą wynalazku jest wyeliminowanie wody z układu poprzez liofilizację, przez co zapobiega tworzeniu się emulsji w trakcje ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi, co znacznie ułatwia proces izolowania. Wynalazek charakteryzuje się wysokim odzyskiem fosfolipidów z surowca (10,3%) oraz bardzo dobrym stopniem czystości końcowego produktu (97% zawartości frakcji fosfolipidów). Zaletą wynalazku jest też niewielkie zużycie rozpuszczalników oraz możliwość łatwego i wydajnego ich odzysku.
Wnioski do praktyki:
Sposób według wynalazku jest łatwy do zastosowania w skali półtechnicznej, technicznej i przemysłowej. Pozostałości po usunięciu fosfolipidów, głównie białkowe, również nadają się do innych procesów technologicznych.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak