Istota wynalazku polega na tym, że neryloaceton, poddaje się transformacji do hydroksylaktonu, za pomocą kultury szczepu Acremonium roseum lub Fusarium oxysporum. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba Acremonium roseum lub Fusarium oxysporum, otrzymuje się z acyklicznego ketonu, neryloacetonu, w procesie enancjoselektywnej transformacji hydroksylakton, o konfiguracji cis. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu przez ekstrakcję chlorkiem metylenu.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą metody wytwarzania wspomnianego hydroksylaktonu za pomocą Acremonium roseum jest to, że otrzymuje się go w łagodnych warunkach, jako jedyny produkt mikrobiologicznej transformacji neryloacetonu, z 61% wydajnością i z nadmiarem enancjomerycznym (ee) wynoszącym 82%. Natomiast zaletą metody wytwarzania wspomnianego hydroksylaktonu za pomocą Fusarium oxysporum jest to, że otrzymuje się go w temperaturze pokojowej, pH bliskim obojętnemu i jako jedyny produkt mikrobiologicznej transformacji neryloacetonu, z wydajnością 24% i z nadmiarem enancjomerycznym (ee) wynoszącym 94%.