Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Tomasz Tronina
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
dr hab. inż. Ewa Huszcza
Rok zakończenia:
2008
Słowa kluczowe:
glauca Absidia ksantohumol biotransformacja Absidia noz coerulea
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy mikrobiologicznego sposobu wytwarzania 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu z substratu, którym jest ksantohumol. Istota wynalazku polega na tym, że substrat poddaje się biotransformacji kulturą grzybów z gatunków Absidia coerulea albo Absidia glauca. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się wodnymi kulturami grzybów, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 285-313 K. Postępując zgodnie z wynalazkami, w wyniku działania układów enzymatycznych zawartych w żywych komórkach kultur Absidia coerulea albo Absidia glauca, następują reakcje glukozydacji. Uzyskane w ten sposób identyczne produkty wydziela się z wodnych kultur w/w mikroorganizmów, znanymi sposobami, przez ekstrakcję octanem etylu.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazków jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, 4’-O-β-D-glukozylo-2’,4-dihydroksy-6’-metoksy-3’-prenylochalkonu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością od 18,3 do 24,2%. Związek ten jest biologicznie czynny i może służyć jako antyoksydant.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak