Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozyd izoksantohumolu i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Tomasz Tronina
Autor:
dr hab. inż. Ewa Huszcza
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Rok zakończenia:
2008
Słowa kluczowe:
izoksantohumol biotransformacja Beauveria noz AM278 bassiana
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest izoksantohumol, poddaje się biotransformacji kulturą szczepu z gatunku Beauveria bassiana AM278. Korzystnie jest, gdy reakcję prowadzi się kulturą wodną, przy ciągłym mieszaniu reagentów w ciemności i w temperaturze 283-313 K. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymywanie, w łagodnych warunkach, 7-O-b-D-4'''-metoksyglukopiranozydu izoksantohumolu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 40-60 %.
Wnioski do praktyki:
Glikozylacja flawonoidów zwiększa ich hydrofilowość, co można wykorzystać podczas produkcji rozpuszczalnych w wodzie nutraceutyków. Związek ten jest potencjalnym materiałem wyjściowym dla dalszych strukturalnych modyfikacji, które mogą być użyteczne w produkcji aktywniejszych związków n.p. antyoksydantów.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak