Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wytwarzania testololaktonu (17a-oxa-D-homo-androst-4-en-3,17-dionu)



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr hab. inż. Teresa Kołek
Autor:
dr Alina Świzdor
Rok zakończenia:
2008
Słowa kluczowe:
testololakton Penicillium camembertii androstendion progesteron pregnenolon noz DHEA
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania testololaktonu, który należy do grupy laktonów steroidowych, a dzięki swojej strukturze, zbliżony jest do testolaktonu stosowanego w terapii leczenia nowotworów piersi i prostaty. Istota wynalazku polega na tym, że wytwarzanie testololaktonu odbywa się na drodze transformacji mikrobiologicznej (konkurencyjnej w stosunku do chemicznej), przy użyciu systemu enzymatycznego mikroorganizmu Penicillium camembertii, stosując następujące substraty: - androstendion, - progesteron, - pregnenolon, - DHEA
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie testololaktonu jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 74% - 92%, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu. Związek ten jako analog testolaktonu może wykazywać aktywność biologiczną porównywalną z testolaktonem, lekiem antynowotworowym i antyandrogennym, który stosowany jest głównie jako inhibitor aromatazy przekształcającej androgeny w estrogeny.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak