Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest dodatek paszowy, który oprócz znanych składników mineralnych lub naturalnych zawierających związki humusowe lub mieszaninę tych składników, które stosuje się jako nośniki, zawiera w przeliczeniu na masę całkowitą, 15-25% masowych mieszaniny kwasów tłuszczowych, otrzymanej w procesie izomeryzacji oleju roślinnego lub mieszaniny olejów roślinnych, zawierającej bioaktywne sprzężone izomery kwasu linolowego: 9c,11t w ilości 26-32% masowych, 10t,12c w ilości 28-34% masowych, 11c,13t w ilości 2,5-5% masowych, kwas linolowy i inne izomery tego kwasu w ilości 4-13% masowych. Pozostałość stanowią nieaktywne kwasy tłuszczowe nienasycone i nasycone.
Wnioski do praktyki:
Dodatek paszowy według wynalazku powoduje zmniejszenie masy tkanki tłuszczowej u zwierząt przy stałej masie całkowitej oraz spadek zawartości tłuszczu w mleku. Dodatek paszowy powoduje także zwiększenie zawartości bioaktywnych izomerów kwasu linolowego oraz kwasu wakcenowego, o działaniu antynowotworowym, w tłuszczu mlecznym i tkankowym przeżuwaczy.
Dodatek ten wpływa również korzystnie na smakowitość paszy, co przejawia się w bardzo chętnym wyjadaniu jej przez zwierzęta.