Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania fosfolipidów



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr Bartłomiej Pisarski
Autor:
dr inż. Anna Chojnacka
Autor:
mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz
Autor:
dr inż. Witold Gładkowski
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
liofilizacja noz żółtka fosfolipidy
Wyniki badań:
Podstawową zaletą nowego sposobu otrzymywania wynalazku jest otrzymanie frakcji fosfolipidowej o bardzo wysokiej czystości (powyżej 97%). Korzyścią wynalazku spośród dotychczasowych rozwiązań jest także usunięcie wody z układu w wyniku prostego procesu liofilizacji, co zmniejsza rozpuszczalność fosfolipidów w acetonie, ogranicza ich straty podczas procesu odtłuszczania i zwiększa czystość otrzymanych ekstraktów. Skrócony jest także czas ekstrakcji i uproszczony tok oczyszczania poprzez zastosowanie procesu precypitacji w układzie heksan-aceton, bezpośrednio po wyekstrahowaniu fosfolipidów alkoholem.
Wnioski do praktyki:
Fosfolipidy, których dominującym składnikiem jest fosfatydylocholina, , mogą mieć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym ze względu na zawartość biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych z rodziny NNKT oraz choliny. Może być on również wykorzystany w przemyśle spożywczym jako emulgatory, stabilizatory emulsji oraz antyutleniacze. Są one też stosowane. w procesie produkcji pieczywa jako środek zapobiegający czerstwieniu a także przy produkcji czekolady jako dodatek zmniejszający lepkość i przeciwdziałający krystalizacji sacharozy.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak