Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowe związki o deterentnej aktywności wobec owadów i sposoby ich otrzymywania.



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr Małgorzata Grabarczyk
Autor:
mgr inż. Marcelina Bąk
Autor:
dr inż. Witold Gładkowski
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
cylindrospora hydroksylaktony noz Absidia dehalogenacja
Wyniki badań:
a) Sposób otrzymywania nowego 2-hydroksy-4-metylo-9-oksabicyklo[4.3.0]no-nan-8-onu znamienny tym, że 2-jodo-4-metylo-9-oksabicy-klo[4.3.0]nonan-8-on, poddaje się dehalogenacji za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba strzępkowego Absidia cylindrospora. b) Sposób otrzymywania nowego 2-hydroksy-5,5-dimetylo-9- ksabicyklo[4.3.0]nonan-8?onu jest znamienny tym, że 2-jodo-5,5-dimetylo-9-oksabi-cyklo[4.3.0]nonan-8-on, poddaje się dehalogenacji za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba strzępkowego Absidia cylindrospora. c) Sposób otrzymywania 2-hydroksy-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-onu jest znamienny tym, że 2-jodo-9-oksabicyklo[4.3.0]nonan-8-on, poddaje się dehalogenacji za pomocą systemu enzymatycznego szczepu grzyba strzępkowego Absidia cylindrospora.
Wnioski do praktyki:
Związki te mają potencjalną aktywność deterentną wobec owadów będących szkodnikami surowców żywnościowych. Zasadniczą zaletą metod wytwarzania powyższych hydroksylaktonów jest to, że otrzymuje się je w łagodnych warunkach.
Obszary zastosowań:
chemia rolnictwo i leśnictwo żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak