Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposoby odwadniania drożdży



Nazwa wydziału:
Wydział Przyrodniczo-Technologiczny
Autor:
dr inż. Marta Pasławska
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
anabioza p-t drożdże
Wyniki badań:
Zaletą wynalazków jest możliwość uzyskania w krótkim czasie suszu drożdży o wilgotności 6%, przy zachowaniu przeżywalności komórek na poziomie 81-85% oraz siłą pędną wynoszącą 160-205 minut.
Wnioski do praktyki:
Sposoby odwadniania będące przedmiotem wynalazków, zapewniają przeprowadzenie komórek drożdży w stan anabiozy przy zachowaniu wysokiej aktywności enzymatycznej odwadnianej populacji. Odwadnianie mikrofalowe, zapewniające dobrą jakość suszonych produktów, daje możliwość dodatkowej ochrony związków chemicznych występujących w żywności, przed destruktywnym wpływem wysokiej temperatury oraz ciśnienia.
Obszary zastosowań:
żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak