Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauron i sposób jego wytwarzania.



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Tomasz Tronina
Autor:
dr Agnieszka Bartmańska
Autor:
dr hab. inż. Ewa Huszcza
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
Aspergillus noz ochraceus ksantohumol
Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu wytwarzania nowego (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauronu na drodze transformacji mikrobiologicznej, przy użyciu systemu enzymatycznego grzybów z gatunku Aspergillus ochraceus. Jako substrat stosuje się ksantohumol. Korzystnie jest gdy reakcję prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 293-318 K. Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie, w łagodnych warunkach, (Z)-2''-(2'''-hydroksyizopropylo)-dihydrofurano-[2'',3'':6,7]-3',4'-dihydroksy-4-metoksyauronu, jako głównego produktu reakcji, z wydajnością 16,36%.
Wnioski do praktyki:
Związek ten jest biologicznie czynny i może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak