Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania ksantohumolu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Anna Żołnierczyk
Autor:
dr inż. Mirosław Anioł
Autor:
Katarzyna Józefowska
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
ksantohumol szyszki chmielowe eter noz dietylowy aceton
Wyniki badań:
Wynalazek polega na tym, że odpad chmielowy, pozostający po ekstrakcji szyszek chmielowych nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, poddaje się dodatkowej ekstrakcji eterem dietylowym albo mieszaniną eteru dietylowego z acetonem. Ekstrakcję prowadzi się w sposób periodyczny lub ciągły, po czym ekstrakt oddziela się i odparowuje rozpuszczalnik znanymi metodami. Podstawową zaletą wynalazku jest to, że po odparowaniu rozpuszczalnika uzyskuje się pozostałość, w postaci osadu, zawierającą 16 - 23 % ksantohumolu (oznaczoną za pomocą chromatografii HPLC). Ponadto, sposób według wynalazku, odznacza się prostotą wykonania oraz możliwością zastosowania obiegu zamkniętego i ponownego wykorzystania używanych rozpuszczalników.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie jako suplement diety, ponieważ wpływa pozytywnie na metabolizm komórek, wykazuje działanie prozdrowotne i poprawia ogólną kondycję organizmu.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak