Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania kwasu loganowego



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Anna Sokół-Łętowska
Autor:
dr inż. Antoni Szumny
Autor:
dr inż. Alicja Kucharska
Autor:
prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
mas L flawonoidy liofilizat tarpeny noz Cornus
Wyniki badań:
Zaletą wynalazku jest to, że w łatwy sposób pozyskuje się kwas loganowy z owoców derenia właściwego zawierającego jeden irydoid - kwas loganowy. Dodatkową zaletą wynalazku jest to, że oprócz kwasu loganowego otrzymuje się jednocześnie rutynozydy pelargonidyny i cyjanidyny oraz galaktozydy pelargonidyny i cyjanidyny. Stosując sposób według wynalazku, z np. 1 kg owoców derenia uzyskuje się około 5 g suchego liofilizatu, który zawiera około 1,5 g kwasu loganowego.
Wnioski do praktyki:
Kwas loganowy jest irydoidem należącym do grupy monoterpenów. Irydoidy wykazują aktywność terapeutyczną, np. do leczenia bólu, autoimmunizacyjnych zaburzeń lub stanów zapalnych. Stwierdzono także wpływ loganiny na zmniejszenie uszkodzeń nerek powstałych w wyniku cukrzycy.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak