Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania skrobi o zmniejszonej podatności na działanie enzymów amylolitycznych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Małgorzata Kapelko
Autor:
dr inż. Artur Gryszkin
Autor:
dr inż. Tomasz Zięba
Autor:
Aleksander Barczyk
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
oporna enzymy amylolityczne noz skrobia acetylacja
Wyniki badań:
Istotą wynalazku jest acetylacja skrobi rozpuszczalnej. Otrzymany według wynalazku produkt charakteryzuje się znaczną rozpuszczalnością w wodzie oraz jest w ok. 20 % oporny na rozkład enzymatyczny. Zaletą wynalazku jest fakt, że zakłady posiadające urządzenia do modyfikacji skrobi na mokro nie będą musiały ponosić dodatkowych kosztów inwestycyjnych wdrażając technologię otrzymywania rozpuszczalnego preparatu skrobi opornej.
Wnioski do praktyki:
Uzyskany produkt może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako substancja o cechach prebiotyku lub też jako cenny składnik korpusów i nadzień cukierniczych oraz gum do żucia. Wynalazek może być wykorzystany także w przemyśle farmaceutycznym ( jako wypełniacz w tabletkach).
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak