Wyniki badań:
zwłaszcza kurzych. Polega on na tym, że proces ekstrakcji prowadzi się w temperaturze 313 ? 328K i ciśnieniu 25 ? 36 MPa a proces separacji w temperaturze 313 ? 333K. Jako entrainer stosuje się alkohol etylowy w ilości 5 ? 10%.
Korzystnie jest, gdy substratem są żółtka jaj wysuszone rozpyłowo, zwłaszcza pochodzące od niosek żywionych paszami wzbogaconymi w preparaty torfowo-mineralne oraz oleje pochodzenia zwierzęcego i/lub roślinnego.
Uzyskany produkt jest mieszaniną fasfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy, charakteryzujący się wysokimi właściwościami funkcjonalnymi.
Wnioski do praktyki:
Podstawową zaletą nowego sposobu otrzymywania jest możliwość łatwego
i wydajnego odzysku fosfolipidów po wcześniejszym odolejeniu żółtka podczas dozowania do fluidu alkoholu etylowego, jako modyfikatora polarności.
Istotną zaletą wynalazku jest również możliwość wykorzystania pozostałości poekstrakcyjnych, głównie o charakterze białkowym, do dalszego zagospodarowania.