Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania preparatu lecytyny z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
Edward Rój
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Autor:
dr inż. Łukasz Bobak
Autor:
Karolina Grzęda
Autor:
dr inż. Małgorzata Kaźmierska
Autor:
Dorota Kostrzewa
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
żółtko ekstrakcja fasfatydylocholina lecytyna noz fosfatydyloetanoloamina
Wyniki badań:
zwłaszcza kurzych. Polega on na tym, że proces ekstrakcji prowadzi się w temperaturze 313 ? 328K i ciśnieniu 25 ? 36 MPa a proces separacji w temperaturze 313 ? 333K. Jako entrainer stosuje się alkohol etylowy w ilości 5 ? 10%. Korzystnie jest, gdy substratem są żółtka jaj wysuszone rozpyłowo, zwłaszcza pochodzące od niosek żywionych paszami wzbogaconymi w preparaty torfowo-mineralne oraz oleje pochodzenia zwierzęcego i/lub roślinnego. Uzyskany produkt jest mieszaniną fasfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy, charakteryzujący się wysokimi właściwościami funkcjonalnymi.
Wnioski do praktyki:
Podstawową zaletą nowego sposobu otrzymywania jest możliwość łatwego i wydajnego odzysku fosfolipidów po wcześniejszym odolejeniu żółtka podczas dozowania do fluidu alkoholu etylowego, jako modyfikatora polarności. Istotną zaletą wynalazku jest również możliwość wykorzystania pozostałości poekstrakcyjnych, głównie o charakterze białkowym, do dalszego zagospodarowania.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak