Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowe octany i sposób ich otrzymywania.



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
czynne optycznie noz octany
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku są nowe, optycznie czynne octany: a) 4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu, b) 5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu, c) 6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylu, oraz sposoby ich otrzymywania. Otrzymane związki charakteryzują się zapachem: a) intensywnym bananowym i średnio-intensywnym, bananowo-gruszkowym, b) średnio-intensywnym owocowym, bardzo przyjemnym, zapachu bananowym, o intensywnym zapachu słodkim owocowym, przypominającym mieszaninę zapachów żółtych owoców oraz o średnio-intensywnym zapachu owocowo - wiśniowym z wyraźną nutą pestki, c) średnio-intensywnym owocowym, winogronowym oraz o średnio-intensywnym zapachu ostrym, penetrującym, owocowym, cierpkim.
Wnioski do praktyki:
Zasadniczą zaletą wynalazków jest otrzymanie produktów w łagodnych warunkach i bez stosowania skomplikowanych i drogich odczynników chemicznych.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak