Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że owoce kultywaru B-12 pigwowca pośredniego poddaje się destylacji z parą wodną do rozpuszczalnika organicznego na aparacie Derynga. Otrzymuje się (E,E)-α-farnezen z czystością powyżej 50% wg GC. Następnie otrzymaną mieszaninę poddaje się oczyszczeniu na kolumnie chromatograficznej. W pierwszej zbieranej frakcji uzyskuje się (E,E)-α-farnezen.
Zaletą wynalazku jest to, że jako wzorzec chromatograficzny można użyć bezpośrednio otrzymaną frakcję lotną bez konieczności jej doczyszczania na kolumnie chromatograficznej. Otrzymana frakcja lotna cechuje się interesującymi właściwościami sensorycznymi i bez dalszego oczyszczanie oraz obróbki może znaleźć zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowej. Posiada ona zapach jabłkowo-herbaciany.
Wnioski do praktyki:
(E,E)-α-farnezen jest seskwiterpenem występującym w śladowych ilościach w: jabłkach, np. w odmianie Jonagold, brzoskwiniach oraz w herbacie Oolong, w której jest jednym z jej aromatycznych składników. (E,E)-α -farnezen posiada właściwości atraktanta dla groźnego składnika jabłoni i grusz - owocówki jabłkóweczki. Związek ten jest także feromonem dla wielu owadów, np. dla: mrówek. Obecnie (E,E)-α-farnezen nie jest dostępny komercyjnie.