Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania (E,E)-α-farnezenu



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Alicja Kucharska
Autor:
dr inż. Maciej Adamski
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
dr inż. Antoni Szumny
Autor:
dr inż. Alicja Sokół-Łętowska
Rok zakończenia:
2009
Słowa kluczowe:
destylacja seskwiterpen farnezen noz pigwowiec
Wyniki badań:
Istota wynalazku polega na tym, że owoce kultywaru B-12 pigwowca pośredniego poddaje się destylacji z parą wodną do rozpuszczalnika organicznego na aparacie Derynga. Otrzymuje się (E,E)-α-farnezen z czystością powyżej 50% wg GC. Następnie otrzymaną mieszaninę poddaje się oczyszczeniu na kolumnie chromatograficznej. W pierwszej zbieranej frakcji uzyskuje się (E,E)-α-farnezen. Zaletą wynalazku jest to, że jako wzorzec chromatograficzny można użyć bezpośrednio otrzymaną frakcję lotną bez konieczności jej doczyszczania na kolumnie chromatograficznej. Otrzymana frakcja lotna cechuje się interesującymi właściwościami sensorycznymi i bez dalszego oczyszczanie oraz obróbki może znaleźć zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowej. Posiada ona zapach jabłkowo-herbaciany.
Wnioski do praktyki:
(E,E)-α-farnezen jest seskwiterpenem występującym w śladowych ilościach w: jabłkach, np. w odmianie Jonagold, brzoskwiniach oraz w herbacie Oolong, w której jest jednym z jej aromatycznych składników. (E,E)-α -farnezen posiada właściwości atraktanta dla groźnego składnika jabłoni i grusz - owocówki jabłkóweczki. Związek ten jest także feromonem dla wielu owadów, np. dla: mrówek. Obecnie (E,E)-α-farnezen nie jest dostępny komercyjnie.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak