Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy (+)-(4R,5S,7S)-11S,12-epoksynootkaton--9α-ol oraz sposób jego otrzymywania. Istota wynalazku polega także na tym, że (+)-nootkaton poddaje się mikrobiologicznej transformacji do (+)-(4R,5S,7S)-11S,12-epoksynootkaton-9α-
-olu za pomocą kultury szczepu grzyba Didymosphaeria igniaria.
Korzystne jest, gdy proces prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 291 – 303 K.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba Didymosphaeria igniaria, otrzymuje się
w procesie transformacji, z (+)-nootkatonu mieszaninę produktów: nowy (+)-(4R,5S,7S)-11S,12-epoksynootkaton-9α-ol oraz znany
(+)-9α-hydroksynootkaton.
Uzyskane w ten sposób produkty wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu przez ekstrakcję chlorkiem metylenu i rozdział na kolumnie chromatograficznej, stosując jako eluent mieszaninę heksan:aceton 2:1.
Zasadniczą zaletą sposobu, według wynalazku, jest to, że otrzymuje się nowy związek w łagodnych warunkach, jako jeden z dwóch produktów mikrobiologicznej transformacji (+)-nootkatonu, z 19%-ową wydajnością.
Uzyskany związek wykazuje aktywność deterentną względem mszycy brzoskwiniowo-ziemniaczanej (Myzus persicae Sulz.).