Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania czystej frakcji fosfolipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Witold Gładkowski
Autor:
dr inż. Anna Chojnacka
Autor:
mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz
Autor:
prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
jajo precypitacja noz fosfolipidy
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania czystej frakcji fosfolipidów z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego. Istota wynalazku polega na tym, że aceton schłodzony do temperatury od 248 K do 253 K, stosuje się w procesie precypitacji i przemywania osadu fosfolipidów, uzyskanego po ekstrakcji alkoholem. Precypitację i, co najmniej dwukrotne, przemywanie otrzymanego osadu wykonuje się w łaźni lodowej o temperaturze od 270 do 273 K, po czym każdorazowo roztwór acetonowo-heksanowy, znad osadu usuwa się przez dekantację. Korzystnie jest, gdy proces przemywania osadu fosfolipidów wykonuje się pięciokrotnie. Korzystnie również jest, gdy przed etapem ekstrakcji fosfolipidów, żółtko poddaje się liofilizacji a do ekstrakcji fosfolipidów stosuje się metanol albo etanol. Główną zaletą wynalazku jest otrzymanie, ze świeżego lub liofilizowanego żółtka, frakcji składającej się jedynie z fosfolipidów (78,7 % fostatydylocholiny i 21,3% fosfatydyloetanoloaminy), pozbawionej cholesterolu i triacylogliceroli. Zaletą jest także duża wydajność uzyskanej frakcji fosfolipidowej (85-90%) a także wyeliminowanie czasochłonnego etapu oczyszczania fosfolipidów metodami chromatografii kolumnowej.
Wnioski do praktyki:
Produkt uzyskany sposobem, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak