Wyniki badań:
Wynalazek dotyczy sposobu otrzymywania mieszaniny lipidów z żółtka jaja, wzbogaconej w fosfolipidy, którą uzyskuje się w wyniku ekstrakcji alkoholowej i oczyszczanej acetonem.
Istota wynalazku polega na tym, że przed procesem ekstrakcji obniża się pH żółtka do wartości 4,0 – 6.0, za pomocą roztworów kwasów organicznych lub nieorganicznych.
Korzystnie jest gdy pH żółtka reguluje się kwasem cytrynowym a w procesie oczyszczania stosuje się, aceton schłodzony do temperatury od 248 K do 253 K,
Zastosowanie kwasów nieorganicznych lub organicznych, korzystnie kwasu cytrynowego, do obniżenia pH żółtka umożliwia poprawę wydajności i czystości uzyskanych preparatów fosfolipidowych.
Wnioski do praktyki:
Fosfolipidy, z biologicznego punktu widzenia, posiadają szereg istotnych właściwości funkcjonalnych (zdolność emulgowania).
Mogą one znaleźć szerokie zastosowanie przemyśle spożywczym, farmaceutycznym lub kosmetycznym