Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób otrzymywania R-(+)-octanu 3,5,5-trimetylocykloheks-2-en-1-ylu drogą biotransformacji



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Antoni Szumny
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
dr inż. Wanda Mączka
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
biotransformacja związek zapachowy nuta noz jagodowa
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania R-(+)-octanu 3,5,5-trimetylocykloheks-2-en-1-ylu (R-(+)-octanu izoforylu) drogą biotransformacji. Istota wynalazku polega na tym, że substrat, którym jest (+/-)-octan izoforylu poddaje się hydrolizie masą uzyskaną z jabłka. Korzystnie jest, gdy substrat dodaje się do masy roślinnej, która jest zawieszona w buforze fosforanowym o pH w granicach 6,5 – 8,0. Korzystnie też jest, gdy do 50 ml buforu fosforanowego zawierającego 0,5 – 1,0 g masy roślinnej, w przeliczeniu na suchą masę, dodaje się 20 – 40 mg substratu rozpuszczonego w 0,5 ml acetonu. Zaletą sposobu według wynalazku jest to, że proces biotransformacji prowadzi się tylko 1 godzinę
Wnioski do praktyki:
Związek ten, ze względu na intensywny zapach owocowy z nutą jagodową, może znaleźć zastosowanie, jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak