Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy ester kwasu 1,2-diacylofosfatydowego z betuliną i sposób jego otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
mgr inż. Barbara Tubek
Autor:
mgr inż. Damian Smuga
Autor:
dr Małgorzata Smuga
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
noz betulina
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy ester kwasu 1,2-diacylofosfatydowego z betuliną. Istotą wynalazku jest także sposób otrzymywania tego związku, który polega na tym, że kwas 1,2-di-O-acylo-sn-glicero-3-fosfatydowego poddaje się estryfikacji z betuliną z udziałem chlorku mezytylenosulfonowego, jako czynnika sprzęga-jącego, i 4-dimetyloaminopirydyny (DMAP), w środowisku pirydyny. Korzystnie jest, gdy kwas 1,2-di-O-acylo-sn-glicero-3-fosfatydowy otrzymuje się z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego. Otrzymany związek charakteryzuje się zwiększoną polarnością w stosunku do betuliny, ponieważ fragment cząsteczki pochodzący od kwasu fosfatydowego, nadaje duże powinowactwo do błon fosfolipidowych komórek zwierzęcych, co powinno ułatwić transport tej cząsteczki przez błony komórkowe. Otrzymana pochodna może stanowić efektywny nośnik aktywnej biologicznie betuliny. Nowy związek, jest także donorem aktywnego biologicznie kwasu fosfatydowego, otrzymanego z fosfatydylocholiny
Wnioski do praktyki:
Związek ten może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak