Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wzbogacania lecytyny, zwłaszcza z żółtek jaj kurzych



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Anna Chojnacka
Autor:
dr inż. Witold Gładkowski
Autor:
mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
jajo kwas linolowy lipaza noz lecytyna
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wzbogacania lecytyny, uzyskanej zwłaszcza z żółtek jaj kurzych. Istota wynalazku polega na tym, że do cząsteczek lecytyny wbudowuje się kwas linolowy a jako biokatalizator stosuje się lipazę z Thermomyces lanuginosa albo z Rhizomucor miehei. Korzystnie jest, gdy kwas linolowy pochodzi z oleju roślinnego, bogatego w ten kwas i jest nim olej słonecznikowy albo olej krokoszowy. Korzystnie również jest, gdy stosunek molowy oleju do lecytyny wynosi, co najmniej 2:1. Lecytyna wzbogacona w kwas linolowy może znaleźć zastosowanie jako suplement diety lub farmaceutyk, dostarczający ten niezbędny kwas do organizmu człowieka. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku katalizowanej lipazą transestryfikacji lecytyny, pochodzącej z żółtek jaj kurzych, olejem roślinnym bogatym w kwas linolowy, otrzymuje się lecytynę o zwiększonej zawartości kwasu linolowego. Uzyskany w ten sposób produkt po uprzednim oddzieleniu enzymu na drodze filtracji, wydziela się z mieszaniny reakcyjnej metodą chromatografii kolumnowej. Zaletą wynalazku jest to, że wzbogacanie w kwas linolowy odbywa się w jednoetapowym procesie. Zaletą wynalazku jest również uzyskanie lecytyny zawierającej od 45% do 67% kwasu linolowego.
Wnioski do praktyki:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak