Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wzbogacania lecytyny, uzyskanej zwłaszcza z żółtek jaj kurzych. Istota wynalazku polega na tym, że do cząsteczek lecytyny wbudowuje się kwas linolowy a jako biokatalizator stosuje się lipazę z Thermomyces lanuginosa albo z Rhizomucor miehei.
Korzystnie jest, gdy kwas linolowy pochodzi z oleju roślinnego, bogatego w ten kwas i jest nim olej słonecznikowy albo olej krokoszowy.
Korzystnie również jest, gdy stosunek molowy oleju do lecytyny wynosi, co najmniej 2:1.
Lecytyna wzbogacona w kwas linolowy może znaleźć zastosowanie jako suplement diety lub farmaceutyk, dostarczający ten niezbędny kwas do organizmu człowieka.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku katalizowanej lipazą transestryfikacji lecytyny, pochodzącej z żółtek jaj kurzych, olejem roślinnym bogatym w kwas linolowy, otrzymuje się lecytynę o zwiększonej zawartości kwasu linolowego. Uzyskany w ten sposób produkt po uprzednim oddzieleniu enzymu na drodze filtracji, wydziela się z mieszaniny reakcyjnej metodą chromatografii kolumnowej.
Zaletą wynalazku jest to, że wzbogacanie w kwas linolowy odbywa się w jednoetapowym procesie.
Zaletą wynalazku jest również uzyskanie lecytyny zawierającej od 45% do 67% kwasu linolowego.