Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Sposób wzbogacania lecytyny w kwas α-linolenowy



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Anna Chojnacka
Autor:
dr inż. Witold Gładkowski
Autor:
mgr inż. Grzegorz Kiełbowicz
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
kwas lecytyna noz linolenowy
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest sposób wzbogacania lecytyny w kwas α-linolenowy. Istota wynalazku polega na tym, że do wzbogacania cząsteczek lecytyny w kwas α-linolenowy, stosuje się olej roślinny. Korzystnie jest gdy olej roślinny jest bogaty w kwas α-linolenowy a stosunek molowy oleju do lecytyny wynosi co najmniej 2:1 Korzystnie także jest, gdy olejem roślinnym jest olej lniany. Postępując, zgodnie z wynalazkiem, w wyniku katalizowanej lipazą transestryfikacji lecytyny wysokolinolenowym olejem roślinnym, otrzymuje się lecytynę o dużej zawartości kwasu α-linolenowego. Uzyskany w ten sposób produkt, po uprzednim oddzieleniu enzymu na drodze filtracji, wydziela się z mieszaniny reakcyjnej metodą chromatografii kolumnowej. Podstawową zaletą wynalazku jest to, że wprowadzenie kwasu α-lino-lenowego do cząsteczki lecytyny odbywa się w jednoetapowym procesie.. Zaletą wynalazku jest również to, że uzyskuje się lecytynę zawierającą do 25% kwasu α-linolenowego
Wnioski do praktyki:
Produkt, według wynalazku, może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz kosmetycznym.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak