Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy (±)-6-propionoksyflawanon i sposób jego wytwarzania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Tomasz Janeczko
Autor:
prof. dr hab. inż. Jadwiga Dmochowska-Gładysz
Autor:
dr inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
Autor:
dr Agata Białońska
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
glutation białka noz propionoksyflawanon
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy (±)-6-propionoksyflawanon i sposób jego wytwarzania. Sposób wytwarzania nowego (±)-6-propionoksyflawanonu polega na tym, że (±)-6-hydroksyflawanon poddaje się estryfikacji, w pozycji 6-OH, za pomocą chlorku propionylu, w obecności pirydyny. Korzystne jest, gdy reakcję estryfikacji prowadzi w tetrahydrofuranie (THF), przy ciągłym mieszaniu reagentów, w temperaturze 291-298 K. Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania chlorku propionylu w obecności pirydyny, następuje reakcja estryfikacji pozycji 6-OH (±)-6-hy-droksyflawanonu. Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z mieszaniny po-reakcyjnej, znanym sposobem, przez ekstrakcję octanem etylu
Wnioski do praktyki:
Związek ten hamuje aktywność transportera wielolekowego przy niewielkich stężeniach, zatem można go uznać za substancję o potencjalnej przydatności, jako modulatora oporności wielolekowej, związanej z nadekspresją białka MRP1. Związek może inhibować transport leków przez MRP1 dzięki bezpośredniemu oddziaływaniu z białkiem lub poprzez modulację stężenia komórkowego glutationu.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak