Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy 3-ß-(1,2-diacylo-sn-glicero-3-fosfo)-7α-hydroksy-androst-5-en-17-on i sposób jego otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
dr inż. Damian Smuga
Autor:
dr Małgorzata Smuga
Autor:
dr Anna Panek
Autor:
dr Alina Świzdor
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
noz nutraceutyk
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy 3-ß-(1,2-diacylo-sn-glicero-3-fosfo)-7α-hydroksyandrost-5-en-17-on i sposób jego otrzymywania. Sposób polega na tym, że z żółtka jaja izoluje się fosfatydylocholinę, którą następnie poddaje się enzymatycznej hydrolizie z udziałem fosfolipazy D. Otrzymany kwas 1,2-diacylo-sn-glicero-3-fosfatydowy albo sól monopirydyniową tego kwasu poddaje się estryfikacji z 7α-hydroksy-dehydroepiandrosteronem z udziałem odczynnika sprzęgającego w bezwodnej pirydynie. Korzystniej jest, gdy odczynnikiem sprzęgającym jest N,N'-dicyklo-heksylokarbodiimid.
Wnioski do praktyki:
Związek ten może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym jako potencjalny nutraceutyk.
Obszary zastosowań:
chemia farmaceutyka
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak