Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy 3β,11α-dihydroksy-17a-oxa-D-homo-androst-5-en-17-on oraz sposób jego wytwarzania. Sposób, według wynalazku, polega na tym, że 3β-hydroksy-androst-5-en-17-on (dehydroepiandrosteron, DHEA) przekształca się za pomocą systemu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba strzępkowego z gatunku Beauveria
bassiana.
Korzystnie jest, gdy stosuje się 12-godzinną indukcję substratową kultury mikroorganizmu.
Korzystne też jest, gdy proces transformacji prowadzi się wodną kulturą szczepu, przy ciągłym wstrząsaniu reagentów oraz w temperaturze 293-300 K.
Postępując zgodnie z wynalazkiem, w wyniku działania układu enzymatycznego zawartego w komórkach grzyba strzępkowego Beauveria bassiana, 3β-hydroksy-
-androst-5-en-17-on ulega regioselektywnej hydroksylacji w pozycji 11α- oraz utlenieniu C-17-ketonu do laktonu.
Uzyskany w ten sposób produkt wydziela się z wodnej kultury mikroorganizmu, znanym sposobem przez ekstrakcję chloroformem.
Zasadniczą zaletą wynalazku jest otrzymanie 3β,11α-dihydroksy-17a-oxa-D-homo-
-androst-5-en-17-onu, z wydajnością około 30 %, w temperaturze pokojowej i pH bliskim obojętnemu, a stosując 12-godzinną indukcję substratową kultury mikroorganizmu osiąga się ponad 50 % wzrost wydajności reakcji (do 63 %).
Wnioski do praktyki:
Związek ten, ze względu na swoją potencjalną aktywność biologiczną, może znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.