Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowe 2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanole i sposób ich otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław w
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
zapachowy noz związek
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku są nowe 2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)-etanole i sposób ich otrzymywania. Sposób otrzymania nowych alkoholi polega na tym, że znane enancjomerycznie wzbogacone alkohole: S-(+)-6,6- -dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo R-(–)-6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo racemiczny 6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymane w tej reakcji optycznie czynny ester etylowy kwasu S-(+)-(4,4-dimetylocykloheks-2- -en-1-ylo)octowego albo ester etylowy kwasu R-(–)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en- -1-ylo)octowego albo racemiczny ester etylowy kwasu (4,4-dimetylocykloheks-2- -en-1-ylo)octowego redukuje się glinowodorkiem litu w bezwodnym eterze uzy-skując S-(+)-2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol oraz R-(–)-2-(4,4- -dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol oraz 2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1- -ylo)etanol.
Wnioski do praktyki:
Związki te charakteryzują się wartościowymi zapachami i mogą znaleźć zastosowanie, jako składniki kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak