Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy ester etylowy kwasu (6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób jego otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
zapachowy noz związek
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy ester etylowy kwasu (6,6-dimetylo-cykloheks-2-en-1-ylo)octowego i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego estru polega na tym, że znany alkohol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu (6,6-dimetylocykloheks-2- -en-1-ylo)octowego charakteryzuje się zapachem średnio intensywnym, z nutą wydrylowanej wiśni (bez pestki).
Wnioski do praktyki:
Związek ten charakteryzuje się wartościowym zapachem i może znaleźć zastosowanie, jako składnik kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak