Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol i sposób jego otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
zapachowy noz związek
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy 2-(6,6-dimetylocyklo-heks-2-en-1- -ylo)etanol i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego nienasyconego alkoholu polega na tym, że znany alkohol 4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu (6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się z LiAlH4 uzyskując 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol. Otrzymany w tej reakcji nowy 2-(6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol charakteryzuje się słabo intensywnym zapachem, terpentynowo-kamforowym.
Wnioski do praktyki:
Związek ten może znaleźć zastosowanie jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym lub spożywczym.
Obszary zastosowań:
chemia żywność
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak