Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowe aldehydy (4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowe i sposób ich otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
zapachowy noz związek
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku są nowe aldehydy (4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowe i sposób ich otrzymywania. Sposób otrzymania nowych alkoholi polega na tym, że znane enancjomerycznie wzbogacone alkohole: R-(–)-6,6- -dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo S-(+)-6,6-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się przegrupowaniu Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymane w tej reakcji optycznie czynne: ester etylowy kwasu S-(+)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego albo ester etylowy kwasu R-()-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się glinowodorkiem litu w bezwodnym eterze uzyskując S-(+)-2-(4,4- -dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol oraz R-(–)-2-(4,4-dimetylocykloheks-2-en- -1-ylo)etanol. Otrzymane alkohole utlenia się kompleksem CrO3.Py w chlorku metylenu otrzymując odpowiednio aldehyd S-(+)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1- ylo)octowy albo aldehyd R-(–)-(4,4-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy.
Wnioski do praktyki:
Związki te charakteryzują się wartościowymi zapachami i mogą znaleźć zastosowanie jako składniki kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym.
Obszary zastosowań:
chemia żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak