Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowy aldehyd S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy i sposób jego otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
związki noz zapachowe
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku jest nowy aldehyd S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy i sposób jego otrzymywania. Sposób otrzymania nowego aldehydu, polega na tym, że znany S-(−)-5,5- -dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się reakcji przegrupowania Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5- -dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się z LiAlH4 uzyskując S-(+)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol. Otrzymany alkohol utlenia się kompleksem CrO3.Py w chlorku metylenu otrzymując aldehyd S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowy.
Wnioski do praktyki:
Związek ten charakteryzuje się wartościowym zapachem i może znaleźć zastosowanie, jako składnik kompozycji zapachowych w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym
Obszary zastosowań:
chemia żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak