Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowe octany 2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób ich otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
związki noz zapachowe
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku są nowe octany 2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu oraz sposób ich otrzymywania. Sposób, otrzymania nowych octanów polega na tym, że znany racemiczny (±)-5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo znany S-(−)-5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ol poddaje się reakcji przegrupowania Claisena z ortooctanem etylu w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu (±)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego albo ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się z LiAlH4 uzyskując (±)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol z którego w reakcji z chlorkiem acetylu w obecności pirydyny i suchego eteru dietylowego otrzymuje się octan (±)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu albo S-(+)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol, z którego w takiej samej reakcji otrzymuje się octan S-(+)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu.
Wnioski do praktyki:
Związki te charakteryzują się wartościowymi zapachami i mogą znaleźć zastosowanie, jako składniki kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym.
Obszary zastosowań:
chemia żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak