Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławie

Nowe propioniany 2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób ich otrzymywania



Nazwa wydziału:
Wydział Nauk o Żywności
Autor:
dr inż. Katarzyna Wińska
Autor:
prof. dr hab. inż. Czesław Wawrzeńczyk
Autor:
prof. dr hab. Józef Kula
Rok zakończenia:
2010
Słowa kluczowe:
związki noz zapachowe
Wyniki badań:
Przedmiotem wynalazku są nowe propioniany 2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu i sposób ich otrzymywania. Sposób otrzymania nowych propionianów polega na tym, że znany racemiczny (±)-5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ol albo S-(−)-5,5-dimetylocyklo-heks-2-en-1-ol poddaje się reakcji przegrupowania Claisena z ortooctanem etylu, w obecności katalizatora kwasowego. Otrzymany w tej reakcji ester etylowy kwasu (±)-(5,5-dimetylo-cykloheks-2-en-1-ylo)octowego albo ester etylowy kwasu S-(+)-(5,5-dimetylo-cykloheks-2-en-1-ylo)octowego redukuje się z LiAlH4 uzyskując (±)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol, z którego w reakcji z chlorkiem propionylu w obecności pirydyny i suchego eteru dietylowego otrzymuje się propionian (±)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etylu albo uzyskując S-(+)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1-ylo)etanol, z którego w takiej samej reakcji otrzymuje się propionian S-(+)-2-(5,5-dimetylocykloheks-2-en-1- -ylo)etylu.
Wnioski do praktyki:
Związki te charakteryzują się wartościowymi zapachami i mogą znaleźć zastosowanie, jako składniki kompozycji zapachowych, w przemyśle perfumeryjnym oraz spożywczym.
Obszary zastosowań:
chemia żywność inne
Praca zgłoszona do ochrony patentowej:
Tak